✿◕‿◕✿ #StayAtHome #KitaMestiMenang #jagajarak #socialdistancing #disiplindiri #selfdiscipline #penjarakansosial #staysafe
10% additional discounts when using coupon code UUM2021 upon checking out
10
Jom Berpuisi: Pantun, Syair, Soneta & Gurindam
RM22.50 RM25.00
Jom Berpuisi: Pantun, Syair, Soneta & Gurindam
Price RM22.50 RM25.00
Product SKU 9789672210375
Availability In Stock
Quantity
Description

Jom Berpuisi: Pantun, Syair, Soneta & Gurindam

Azmi Rahman, 2019

ISBN 978-967-2210-37-5, 137 hlm., RM25.00

 

Buku ini dihasilkan berdasarkan pengalaman Azmi Rahman meneliti, mengkaji dan mencipta pantun, gurindam, syair dan soneta. Tiga buah buku pantun Azmi Rahman telah diterbitkan oleh UUM Press, manakala buku soneta yang dihasilkan bersama tiga pengarang telah diterbitkan E-Sastera Enterprise. Kita sedia maklum bahawa genre soneta sebagai puisi moden belum lagi popular, tidak seperti sajak.

 

Buku ini memuatkan maklumat ringkas tentang genre pantun, gurindam, syair dan soneta. Setiap genre diberikan contoh-contoh sama ada oleh pengarang lain atau saya sendiri dan disediakan ruang untuk penciptaan karya. Bagi genre pantun, maklumat diberikan agak terperinci, iaitu meliputi pengenalan, kajian terhadap pantun, pantun terjemahan dan penciptaan pantun empat kerat dan pantun berkait. Bagi genre gurindam, maklumat ringkas tentang gurindam diberikan dan disertakan huraian makna “Gurindam Dua Belas” karangan Raja Ali Haji.

 

Penulis berharap buku itu boleh menjadi modul untuk apresiasi dan penciptaan genre pantun, gurindam, syair dan soneta. Dengan terhasilnya pelbagai puisi Melayu tradisional dan soneta, maka akan bertambahlah khazanah karya sastera Melayu buat tatapan dan kajian generasi akan datang.

 

Klik> lihat muka surat kandungan

Reviews (0)
view all
back
0
0 reviews